Na zakończenie ferii zimowych po raz kolejny w naszej placówce odbyły się warsztaty kulinarne o tematyce kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Zajęcia prowadzone były przez panią Jagodę oraz Panią Brygidę z Brodnicy. Nasi wychowankowie bardzo chętnie angażowali się w przygotowywanie potraw takich jak:
- quiche dyniowe na kruchym cieście,
- zupa kalafiorowo – topinabuurowa,
- klopsy sojowe,
- tarta ziemniaczana,
- sałatka porowa,
- misa sałat,
- zapiekany bakłażan z kaszą bulgur,
- klopsiki z boczniaków.
Ponadto na deser podane było:
– wegańskie ciasto marchewkowe,
– babka z rodzynkami,
– deserki z kremem tiramisu.
Po przygotowaniu wszystkich dań zasiedliśmy razem do degustacji. Wszystkie potrawy były pyszne ! Wspólne przygotowanie dań odkryło przed nami nowy wymiar smaków i aromatów. Uświadomiło nam również, iż taki rodzaj kuchni łączy różnorodne składniki, które nie pochodzą od zwierząt. W ramach podziękowania wychowankowie wręczyli kwiaty oraz słodkości naszym wspaniałym mentorkom kuchni wegetariańsko – wegańskiej Pani Jagodzie i Pani Brygidzie.